I en bostadsrättsförening bestämmer medlemmarna tillsammans hur underhållet av fastigheten ska gå till och om hur ekonomin ska skötas. Det är svårt att utöva det ansvaret om man inte själv bor i föreningens hus, och istället hyr ut lägenheterna i andra hand. Ju fler som hyr ut i andra hand,desto svårare blir det att sköta fastigheten.
Observera också att korttidsuthyrning är att betrakta som andrahandsuthyrning som erfordrar godkännande av styrelsen. Uthyrning av bostaden, i egen eller i förmedlings regi med ekonomiskt syfte, godkänns inte.
Riksdagen beslutade 2014-07-01 om nya regler vid andrahandsuthyrning. Förslaget syftade till att det skulle bli något lättare att hyra ut och därmed att öka antal bostadstillfällen. Emellertid innebär detta vissa nackdelar för en bostadsrättsförening. I de nya reglerna ingick därför också att det blev tillåtet för en bostadsrättsförening att ta ut en avgift från medlem som hyr ut i andra hand. I våra nu gällande stadgar § 9 står: Avgift för andrahandsupplåtelse får tas ut efter beslut av styrelsen. För nuvarande har styrelsen inte tagit beslut om att ta ut en avgift för andrahandsuthyrning.
Bostadsrättshavaren ska lämna en ansökan till styrelsen som anges skälet till uthyrningen, under vilken tid den ska pågå samt till vem lägenheten ska hyras ut.
Styrelsen kan godkänna uthyrning i andra hand max ett år för två år i rad.
Nedan kan du ladda ner blanketterna du behöver för att ansöka om andrahandsuthyrning:
Blanketterna kan efter de är ifyllda scannas och skickas till styrelsen via mail till brf.lunsen1@gmail.com
eller lämnas in till vår ordförande Erik Sindhöj på Smålandsvägen 9.
Bostadsrättsinnehavaren har, när andrahandsutyrningen godkänts, fortfarande ansvar för lägenheten och för att informera hyresgästen om föreningens stadgar, ordningsregler samt den information som finns för nyinflyttade. Under den aktuella uthyrningsperioden ska styrelsen ha kontaktuppgifter både för hyresgästen och bostadsrättsinnehavaren.
Styrelsen rekommenderar starkt att ni skriver ett kontrakt med den ni ska hyra ut till för att undvika eventuella konflikter.
Nedan finns förslag på ett kontrakt för andrahandsuthyrning och en mall för fullmakt för bostadsrättshavaren.
Om du kommer att vara långt borta och/eller inte är nåbar under uthyrningsperioden är det lämpligt att utser en utomstående kontaktperson med fullmakt. Fullmakten innebär att bostadsrättshavaren utser en viss person som har rätt att företräda medlemmen i hans/hennes ställe. Om något händer under uthyrningsperioden kan det både vara tryggt för bostadsrättshavaren och underlätta för styrelsen om det finns en kontaktperson som kan agera i bostadsrättsinnehavarens ställe på kort varsel.