Policy för utemiljö 

Godkänd av styrelsen 10/2013


Vi bor i ett unikt område med naturnära karaktär som vi avser att bevara. Området är glest bebyggt på en stor naturtomt med fina gamla träd som speglar Lunsen Naturreservat runt omkring oss. Föreningens byggnader är aktsamt fördelade runt generösa gårdar med unika platser som befrämjar möten mellan grannar och en gemensam vilja att vårda ett bra grannskap. 


I en bostadsrättsförening äger man inte själva lägenheten eller uteplatsen, vi är medlemmar i en förening som äger fastigheten och marken. En viktig del av styrelsens uppdrag i föreningen är att bevara och gynna värdet av fastigheten. Styrelsen har beslutat att föreningen behöver en policy för fastighetens gemensamma ytor. Policyn ska vara ett stöd för föreningens styrelse vid beslut om förändringar rörande utemiljön.


Gemensamma ytor

Fastighetens mark utanför uteplatserna anses vara gemensamma ytor. Uteplatsen anses vara endast det området ursprungligen försedd med stenplattor. Gemensamma ytor är till för alla medlemmar i föreningen.


Föreningen köper in tjänsterna för skötsel och tillsyn av de gemensamma ytorna genom en entreprenör. Vill du sköter eller byta ut buskarna som omgärdar din uteplats ombetts du ta kontakt med styrelsen. 


Häckar, rabatter och träd som är belägna inom 4 meter från husets väggar får medlemmarna som bor i själva huset bestämma över så länge alla är överens om förslaget. Alla förslag till förändring ska dock ändå anmälas till styrelsen med husets boendes samtycke. 


Fasta permanenta inhägnader såsom staket, plank och liknande får ej uppföras på de gemensamma ytorna. Andra åtgärder såsom uppsättande av blomspaljéer, pallkragar mm. skall styrelsen bedöma varje enskilt ärende för sig efter skriftlig ansökan där grannars samtycke ska inhämtas. Om en beviljad åtgärd inte underhålls kan styrelsen kräva att åtgärden nedmonteras och återställs till ursprunglig form. 


Det finns ett värde i att bevara områdets unika naturnära karaktär. Föreningens gemensamma ytor ska bevaras genom att inga träd fälls eller kapas utan goda skäl.  Med goda skäl avses bland annat att trädet innebär risk för skada eller att trädet är skadat eller sjukt. Träd och buskar som har blivit för yviga kan beskäras efter beslut från styrelsen. För beskärning anlitas alltid en kunnig expert. 


Styrelsens tillstånd behövs vid:

  • Varje planerad åtgärd eller förändring, inkluderat målning, inom uteplatserna eller de gemensamma ytorna ska anmälas till styrelsen med en detaljerad beskrivning och tillhörande ritningar. 
  • Berörda grannar skall ge ett skriftligt godkännande som överlämnas till styrelsen. 
  • Tillstånd från styrelsen ska inväntas innan projektet påbörjas. 
  • Styrelsen informerar den tillståndssökande om beslutet. 
  • Sökande meddelar styrelsen att arbetet är klart så att slutbesiktning kan göras.