Försäkring, bostadsrättstillägg och skadeanmälan

Till skillnad från en hyresgäst, så är du som bostadsrättsinnehavare ansvarig för bl. a. fast inredning i kök och badrum och ytbelägningen i lägenheten. Då är det viktigt att du har en bra hemförsäkring med en tilläggsförsäkringsom gäller för bostadsrätt -så kallad Hemförsäkring.


From den 1/4-2018 har föreningen tecknat en kollektiv tilläggsförsäkring för alla medlemmarna i föreningen gällande det sk. "bostadsrättstillägget". Du behöver alltså inte teckna bostadsrättstillägg till din hemförsäkring. Det kollektiva bostadsrättstillägget täcker fast inredning, ytskikt och annat som man själv ansvarar för enligt föreningens stadgar.


Föreningen Lunsen 1 har en fastighetsförsäkring hos Länsförsäkringar som täcker skador på fastigheten.


Större fastighetsskador (vattenskador etc)

Vid större fastighetsskador ska du göra en skadeanmälan förutom till ditt försäkringsbolag även till föreningens styrelse eftersom skadan anses drabba fastigheten och inte enbart din lägenhet. Meddela styrelsen skadenummer samt kontaktuppgifter till handläggaren hos ditt försäkringsbolag. Styrelsen anmäler skadan till Länsförsäkringar, anlitar en besiktningsman för utlåtande samt kontaktar företag för återställande av skada fram till ytskikt. Återställande av ytskikt är bostadsrättsinnehavarens ansvar.


Mindre skador (vitvaror etc)

Mindre skador avseende kyl, frys, spis, tvättmaskin, torktumlare, glasrutor osv kan du anmäla själv på Länsförsäkringar genom att ringa 018-68 55 00 eller via deras webportalen. Framför att din bostadsrättsförening har en fastighetsförsäkring med kollektiv bostadsrättstillägg. Försäkringen har nummer ??????.
Om du har en tilläggsförsäkring för bostadsrätt via din hemförsäkring ska du anmäla detta, då dubbelförsäkring föreligger.


Skador på lösöre

Om du drabbas av skador på ditt personliga lösöre ska du vända dig till försäkringsbolaget för din hemförsäkring.


Självrisker

Vid mindre skada som drabbar enbart lägenheten står bostadsrättshavaren för den självrisk som tillämpas genom det kollektiva bostadsrättstillägget, se länk nedan. Vid skada som samtidigt drabbat fastighetsförsäkringen utgår dock ingen självrisk för bostadsrättstillägget.
Självrisken som tillämpas genom fastighetsförsäkringen och som föreningen fått betala debiterar föreningen vidare till bostadsrättshavaren, som förutsätts få denna kostnad ersatt via ansvarsskyddet i sin hemförsäkring.


Observera

Enligt Skattemyndigheten får man inte nyttja både ROT-avdrag och få försäkringsersättning för arbetskostnad i samma skada.