Uteluft tillförs våra lägenheter genom tilluftsventiler placerade ovanför några fönster i lägenheten.
Genom frånluftsventiler i kök, badrum och i vissa lägenheter även klädkammaren sugs inneluft ut.
För att värmen ska fungera på ett bra sätt, ska tilluftsventiler vara öppna.
Frånluftsventiler är inställda under regelbundna OVK (obligatorisk ventilationskontroll) och får inte ändras, då detta även skulle påverka dina grannars ventilation i negativ.
Systemet är noga inställt för att ett tillräckligt luftbyte ska ske.
Om ett fönster ständigt står öppet, även med en liten springa, rubbas balansen mellan till- och frånluft i lägenheten och även inomhustemperaturen kan påverkas negativt.
Placera inte stora möbler t ex soffa, tunga gardiner eller annat direkt upp emot elementen, utan lämna en luftspalt på ca 15 cm för att luften ska kunna cirkulera.
När du behöver vädra, dra först ned termostaterna på element till noll och vädra sedan en kort stund med korsdrag. Dra sedan upp termostaten igen. Låt aldrig fönster eller balkongdörr stå öppna länge när det är kallt ute.
Det är viktigt att några gånger per år "motionera" termostaterna genom att vrida dem några gånger från ändläge till ändläge och sedan tillbaka till sin ursprungliga inställning igen. Detta för att minska risken att de ska fastna i ett läge och sedan inte fungerar när du vill kunna reglera temperaturen inne.
Upplever du att det är för varmt i lägenheten under den kalla årstiden kan du skruva ner en eller två termostater. Stäng inte av termostaten helt, eftersom radiatorn då kan frysa vid låg utetemperatur.
Testa med att dra ned temperaturen hemma. En grads lägre temperatur innebär 5 % besparing.
Man behöver inte ha det lika varmt överallt. Lägre temperatur i sovrummet gör att man ofta kan sova bättre.
Du kan även ställa termostaten i köket på lite lägre temperatur eftersom vitvaror och spis/ugn avger värme.
Efter att du justerat dina termostaterna kan det ta upp till ett dygn innan du känner resultatet i form av en temperaturförändringen .
Snabba eller stora väderomslag kan också göra att det kan bli varmare/kallare i lägenheten innan värmesystemet hinner reglera detta.
När detta sker är det viktigt att du inte rör termostaterna, utan istället anpassar din klädsel när du är inomhus.
I vår undercentral för fjärrvärme finns en givare som känner av utomhustemperaturen och som sedan reglerar tillförd värme till radiatorerna ("elementen") i din lägenhet automatiskt.
Om du upplever att du har onormalt stora förändringar inomhustemperaturen eller för varmt/kallt ska du kontakta styrelsen för åtgärd.